Home Widenhorn Nieuws Gebruikersverhalen Producten Support Aanvraag Vacatures Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Widenhorn Museum: een bijzonder stukje historie

Introductie

Van kleins af aan ben ik opgegeroeid in ons familiebedrijf en inmiddels al 10 jaar de trotse eigenaar. Naast mijn passie voor ondernemen en maakbedrijven helpen meer uit hun machines te halen, ben ik een echte verzamelaar. Als geen ander besef ik dat er geen heden is zonder verleden, zo ook in ons bedrijf. Dit bracht mij er toe om in 2012 op onze nieuwe locatie een heus Widenhorn Museum in te richten om onze historische items op een gepaste wijze te presenteren. De verzamelingen van mijn opa, oma, vader, moeder en mijzelf zijn bijeengebracht en geven een fantasisch beeld van onze bijna 100-jarige historie. Wekelijks wordt onze verzameling uitgebreid en is er een mooi beeld ontstaan van de ontwikkeling van gereedschappen door de jaren heen. De bezoekers die ons bedrijf en ook ons museum bezoeken zijn onverdeeld enthousiast. Doelstelling is dan ook om onze collectie voor het 100 jarig bestaan op een goede manier en volledig aan u te kunnen tonen. Daarbij wordt door mijn vader, Bert Euser, een boek geschreven over de historie, welke op dat moment zal worden gepubliceerd. Toen ik in de Telegraaf las, dat slechts 3% van de familiebedrijven nog bestaat na de 3de generatiewisseling, besefte ik pas hoe bijzonder het is. Dit heeft er mede toe geleid dat wij lid zijn geworden van Vereniging Bedrijf & Historie. Een jonge, maar groeiende vereniging met als doel het bijeenbrengen van bedrijven, ondernemingen en instellingen die in het bezit zijn van een bedrijfshistorische collectie, teneinde deze collecties voor het nageslacht te behouden. In 2019 bestaat ons bedrijf 100 jaar, als u daar van op de hoogte gehouden wilt worden en wellicht iets heeft wat interessant is voor ons museum, dan kunt u dit melden met de volgende link: Widenhorn 100 jaar.

Anco Euser

 

 

Enkel foto's van het Widenhorn Museum

 

Hoe het bedrijf in 1919 begon

Bijna honderd jaar geleden werd ons familiebedrijf, van origine een gereedschappenhandel, opgericht. De oprichter, Albert Widenhorn geboren in 1876 in Űberlingen (Duitsland), was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vanuit Gent met zijn Belgische echtgenote per motorjacht naar Nederland gevlucht. Na de vrede van Verdun in 1918 ontstond er een groeiend vertrouwen in de Nederlandse economie, veel nieuwe bedrijven werden opgericht. Widenhorn startte aan de Leuvehaven in Rotterdam met een automaat voor de fabricage van bouten met daarbij een gereedschapshandel. In het Widenhorn Museum is een mooi schilderij van deze locatie. Deze is speciaal gemaakt, omdat er maar zeer weinig foto's beschikbaar zijn.

 

 

Widenhorn na de Tweede Wereldoorlog
In mei 1940 zou Cor Euser, opa van de huidige eigenaar, in dienst komen als boekhouder. Echter was de locatie aan de Leuvenhaven gebombardeerd en was er geen werk meer. Cor besloot Albert echter te helpen met de wederopbouw, zonder tegenprestatie en dat resulteerde er vele jaren later in, dat hij het bedrijf overnam. Dit deed hij in eerste instantie, na het overlijden van Albert in 1944, samen met zijn vrouw en na diens overlijden met zijn nicht. Van haar hangt in het Widenhorn Museum een prachtig schilderij.

 

 

Het personeel voor het bedrijfspand van Widenhorn in 1948. Geheel links Cor Euser met naast hem zijn vader Bas Euser en vierde van rechts broer Gerrit Euser

 

 

Van mechanische gereedschappen naar digitale gereedschappen

Widenhorn groeide als bedrijf na de oorlog en werd een totaalleverancier van gereedschappen en machines met meerdere vestigingen in Nederland. Toen in de jaren 70 Bert Euser, de derde generatie, in het bedrijf kwam, kwam de CNC voor machines in een stroomversnelling. Naast de gereedschappen was Widenhorn een pionier in de Benelux op het gebied van machineonafhankelijke CADCAM en technische onderwijsoplossingen. De mechanische gereedschappen werden begin jaren 90 verkocht en afgestoten en de focus lag toen volledig op de digitale gereedschappen voor Verspaning, Plaatbewerking & Onderwijs.

 

 

De cirkel is na 95 jaar rond

In 1999 kwam Anco Euser als 4de generatie in het bedrijf en heeft de Plaatbewerkingstak van het bedrijf gestalte gegeven. De industriële tak werd gesplitst van de educatieve tak, die nog altijd goed samenwerken. In 2014 werd de verspaning verkocht en werd Widenhorn wat het ooit was een totaalleverancier van software én gereedschappen, maar nu specifiek gericht op Plaatbewerking. Op de nieuwste locatie in Rhoon is een groot deel van het bedrijfspand ingericht voor het musuem. Maar het bewijs dat verleden en heden heel goed samengaan is wel het feit dat Widenhorn in 2016 voor het eerst in de historie is genomineerd voor een Technishow Innovatie Award en deel uitmaakt van de 100 meest innovatieve MKB bedrijven voor een eigen ontwikkeling!

 

 

Artikelen over onze bijna 100 jarige historie
Overlevering Widenhorn 1919-1945
De Tijdlijn van Widenhorn
Spiebaansteekmachine een van de successen van Widenhorn
in de jaren 50 en 60
Fietsjongen van Widenhorn was de laatste van Rotterdam
Widenhorn in 90 jaar van mechanische naar 'digitale' gereedschappen
Widenhorn op de allereerste Techni-Show in 1951