Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Jongeren enthousiast krijgen en automatisering om de gaten op te vullen

 

Wanneer je als toeleverancier in de metaalindustrie het predicaat “hofleverancier” mag voeren, dan heb je wel een verhaal te vertellen! En dat doet Anco Euser maar al te graag. Anco Euser is eigenaar van twee ondernemingen: Widenhorn BV en WIA Educational. En dat vraagt om een nadere uitleg.


“In 1919 is de basis van het bedrijf gelegd door Albert Widenhorn, in de Eerste Wereldoorlog gevlucht vanuit België en in de haven van Rotterdam begonnen met verkopen van gereedschap en het verrichtten van draaiwerk op een simpele draaibank. In mei 1940 is mijn opa in het bedrijf gekomen, als boekhouder. Dat was op de dag van het bombardement op Rotterdam en de hele winkel is toen platgebombardeerd. Widenhorn stuurde mijn opa direct naar huis, maar nee, hij wilde de boel weer opbouwen. ‘Zie maar of je me een keer betaalt’ zou hij gezegd hebben. In 1944 is Widenhorn echter overleden en heeft mijn opa het bedrijf overgenomen en voorgezet. Na de oorlog werden gereedschappen machines, eind jaren ‘70 werden die computergestuurd en is mijn vader als eerste in Nederland begonnen met het verkopen van machine-onafhankelijke software voor draai- en freesbanken.”

 

 

 


Hofleverancier
“Ik zit sinds eind jaren ’90 officieel in het bedrijf en in 2007 hebben mijn vader en ik besloten om het familiebedrijf op te splitsen in een industriële tak (Widenhorn BV) en een educatieve tak (WIA Educational). Op die manier konden we allebei op onze eigen manier en met de juiste focus ons bedrijf laten ontwikkelen. En in 2019 een bekroning met het Predicaat Hofleverancier”, vertelt Anco niet zonder trots.
“Kort samengevat levert Widenhorn software voor plaatverwerkende bedrijven om machines optimaal aan te sturen en te koppelen met andere systemen die in het bedrijf aanwezig zijn.
WIA Educational biedt educatieve werkplekken, vooral voor het technisch georiënteerde basis- middelbaar- en beroepsonderwijs, bijvoorbeeld voor warmtepomptechniek, Virtual Reality, 3D- en fiberlasertechniek.”
“Vorig jaar heb ik de educatieve tak overgenomen van mijn vader, die vanwege zijn leeftijd en gezondheid een stapje terug moest doen. Ik heb direct gezocht naar mogelijkheden om een koppeling te maken tussen industrie en educatie. Al mijn klanten zitten namelijk te springen om enthousiaste jongens en meisjes die voor techniek voelen. Dus proberen we ze aan de hand van onze educatieve werkplekken enthousiast te krijgen voor de techniek en klaar te maken voor een job in de industrie.”


Elkaar aanvullen
Anco merkt dat die strategie steeds meer weerklank krijgt bij ondernemers: “Bedrijven willen met minder mensen, meer werk kunnen doen. Dus moet je zoveel mogelijk repeterend werk eruit halen en dat automatiseren. Aan de andere kant zoek je technici, die kunnen programmeren, machines instellen, het productieproces in goede banen leiden. Wij bieden dus twee invalshoeken, die elkaar goed aanvullen: jongeren enthousiast krijgen en automatisering om de gaten op te vullen.
“Scholen kopen onze werkplekken. Bijvoorbeeld voor een vorkheftrucktraining. Normaal moet er altijd een instructeur met de leerling meerijden. Alleen, die zijn er te weinig. Wij hebben simulatoren om te oefenen met vorkheftrucks. Hetzelfde bieden we voor virtueel lassen, 3D ontwerpen en -printen. Leerlingen kunnen zo in een veilige omgeving oefenen om de techniek eigen te maken”, aldus Anco.
Worden ze daardoor enthousiaster? “Nou, ik zal je vertellen, laatst was er een Open Dag, georganiseerd door een groot aantal technische bedrijven in de regio Helmond, in samenwerking met enkele technische scholen uit de regio. Ook hier zitten bedrijven in de metaal te springen om mensen. Wij zijn toen benaderd om met een aantal werkplekken demonstraties te geven. Zo hadden we een lasergraveermachientje meegenomen, waarmee de kinderen zelf iets persoonlijks konden maken. Die zaterdag kwamen er kinderen met hun ouders. Het was niet normaal zo druk! De Efteling was er niks bij! Door dat soort initiatieven worden kinderen, maar ook hun ouders, enthousiast!


T-Skills
“En”, zo vervolgt Anco, “nog belangrijker, metaal is niet meer vies meer. Dat vooroordeel is aan het verdwijnen. Het is schoon, hoogwaardig precisiewerk. De robottechnologie en computerbesturing spreken de jeugd aan. Daarom vind ik het initiatief van V&A ook zo goed, om een eigen blad uit te geven voor de jongeren: T-Skills. Dat draagt ook bij aan de wens om jongeren enthousiast te krijgen voor de techniek. Mee doorgaan!”


Lange relatie met V&A
“Mijn vader en opa hadden wat minder met marketing. Aan de andere kant hebben we wel aan alle TechniShows meegedaan sinds 1951! Dat was een uitgelezen mogelijkheid om aan klanten te laten zien wat je in huis hebt. Tot nu toe heeft elke beurs geld opgeleverd!”


“Toen ik in het bedrijf kwam, hadden we goede producten, maar slechts één plaatverwerkende klant. In 2005 ben ik begonnen met adverteren in Vraag&Aanbod en het maken van persberichten. Nu hebben we meer dan 750 klanten in Nederland en België. De combinatie tussen free publicity en adverteren is altijd succesvol gebleken; met name gebruiksverhalen doen het goed en daar is Vraag&Aanbod een mooi platform voor!”

 

 

 

Meer informatie ?

Wilt u ook meer uit uw machines halen met onze innovatieve software, snijonderdelen en gereedschappen, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden! Neem telefonisch contact met ons op +31-(0)10-8209550.

 

Artikel uit Jubileum editie van Vraag & Aambod