Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Widenhorn adopteert de Witkopgieren in Diergaarde Blijdorp

 

In 2019 heeft Widenhorn ter ere van het honderdjarig bestaan we de Flamingo's geadopteerd. Wat eerst maar voor een jaar zou zijn is vanwege de Coronacrisis meermaals verlengt. Diergaarde Blijdorp wordt hierdoor nog steeds zwaar getroffen en dan kan ieder steuntje helpen. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die Blijdorp ondersteunen. Waarvan een behoorlijk aantal inmiddels ook de Flamingo's. Na drie jaar hebben we daarom gekozen om een andere diersoort te adopteren die de steun en aandacht nog beter kan gebruiken. Dat zijn de Witkopgieren geworden.

 

De Afrikaanse Witkopgier wordt ernstig bedreigd door onder andere vergiftiging en de medicijnindustrie. Gieren zijn aaseters, de opruimers van de natuur. Doordat de bevolking die last heeft van roofdieren zoals leeuwen vergiftige karkassen neerleggen, sterven gieren ook massaal hierdoor. Ook stropers vergiftigen karkassen. Gieren cirkelen namelijk rond boven het gestroopte dier waardoor rangers de stropers makkelijk vinden. Daarnaast worden gieren gevangen en gedood voor gebruik van lichaamsdelen in traditionele medicijnen. De Afrikaanse witkopgieren leven in beschermde gebieden, maar zijn desondanks in 45 jaar tijd met 96% (!) in aantal afgenomen.

 

In augustus is er voor het eerst een Witkopgiertje uit het ei gekropen in Blijdorp. Inmiddels is het jong behoorlijk gegroeid, een filmpje hiervan is op de website van de diergaarde te bekijken. Hopelijk mogen er nog vele volgen.

Een deel van het sponsorgeld wordt gebruikt voor lokale projecten om deze prachtige roofvogel te beschermen.