Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Familiebedrijf Van de Klundert vertrouwt na 80 jaar nog steeds op ambacht naast hightech machines & software

 

Wat ruim 80 jaar geleden is gestart als hoefsmid, is gedurende drie generaties uitgegroeid naar een hightech plaatverwerkingsbedrijf met een modern machinepark en meerdere certificeringen. Over deze rijke historie is onlangs ook een jubileumboek verschenen met de titel ‘Mannen van Staal’. Maar dat dekt zeker niet de lading. Want naast staal worden ook RVS en Aluminium in ruime mate verwerkt en is plaatmateriaal altijd op voorraad om snel te kunnen leveren.


 

Drie generaties Van de Klundert
Martinus van de Klundert, opa van de huidige eigenaren Martin en Marco, startte in 1938 tegen alle adviezen in als zoveelste hoefsmid van het dorp Zevenbergschen Hoek. Maar al snel stond hij bekend als beste hoefsmid van de regio en breidde hij zijn activiteiten uit, om ook voor boeren uit de omgeving landbouwmachines te gaan maken. Zijn zonen Henk en Piet werkten al van jongs af aan in het bedrijf, maar toen zij de kans hadden gooiden ze het roer om en transformeerden zij het bedrijf naar een specialist in plaatwerk en constructie. De broers legden de basis voor het bedrijf, zoals het er nu voor staat, en voor hun zonen die in de jaren negentig het stokje overnamen. Een misschien wel exemplarisch verhaal van familiebedrijven actief in Plaatbewerking die ooit gestart zijn als hoefsmid en gedurende tientallen jaren en meerdere generaties zijn uitgegroeid tot hightech toeleverancier. De huidige eigenaren Martin en Marco hebben de taken goed verdeeld en dat werkt uitstekend. Ze vullen elkaar prima aan en hebben geen vergaderingen nodig, omdat alles al jaren informeel wordt besproken, tot de investering in nieuwe machines aan toe.

 

 

Vier generaties Van de KlundertVan eenvoudig plaatwerk tot grote constructies en machines
Het bedrijf is gevestigd aan de A16 net voor de Moerdijkbrug en de laatste jaren is het pand steeds verder uitgebreid. “We maken van klein tot groot plaatwerk, van enkelstuks tot seriewerk en van eenvoudig snij- en zetwerk tot complete turn-key projecten,” vertelt Martin van de Klundert. “We hebben honderden klanten en leveren aan zeer uiteenlopende markten, zoals On- en Offshore, Machinebouw, Agrarische sector, Voedingsmiddelen, Milieutechnologie en complexe Staalbouw. De producten werden steeds groter en die wilden we compleet in huis kunnen fabriceren, dus hebben we enkele jaren geleden een nieuwe hal neergezet hiervoor. Daarbij kunnen we de verschillende materiaalsoorten ook veel beter gescheiden houden. Bedrijven doen vaak een aanvraag voor het snij- en zetwerk, maar als ze al onze mogelijkheden en kennis zien, dan komen daar gedurende het traject allerlei bewerkingen bij, zoals gecertificeerd lassen, walsen, samenstellen en monteren. Alles doen we hier in eigen huis en met de hoogste kwaliteitseisen. Dat verwachten onze klanten ook.”

 

 


 

 

Investeringen in grote hoogwaardige machines
“Door onze lange historie weten we hoe belangrijk het is om te blijven vernieuwen, zo ook in ons machinepark. Er wordt continue bekeken of we machines moeten vervangen, omdat er voor ons betere uitvoeringen beschikbaar zijn.” In 1997 is Van de Klundert gestart met de eerste plasmasnijmachine en in 2005 met de eerste eigen lasersnijmachine. Deze machines hebben heel lang goede dienst bewezen, maar zijn inmiddels vervangen voor een Trumpf 6KW Lasersnijmachine (4x2m) en een Sato plasmasnijmachine (8x3m). Beide machines hebben een groot snijbed en dan moeten daar de vervolgbewerkingen ook op afgestemd zijn. In 2012 is een 8 meter kantbank van Bystronic aangeschaft. “Wij kijken als eerst naar de kwaliteit van de machines, omdat onze producten dit vragen. Wij willen snel kunnen leveren en daar kunnen we geen stilstand bij gebruiken. Tot op de dag van vandaag hebben we nog geen onderdeel hoeven vervangen, dat zegt toch wel iets.” De nieuwste aanwinst in 2019 was naast de Sato een LVD 320 tons 4,5 meter kantbank met Hoekmeetsysteem. “Voor ons was die machine de beste optie. Het hoekmeetsysteem helpt onze vakmensen om een nog hoogwaardiger product te kunnen maken. En ook kleinere producten kunnen hier snel op gemaakt worden. Maar naast grote producten kanten, kunnen we ook CNC walsen tot 3 meter breed.”

 

 


 

 

Optimale combinatie van Ambacht en Vooruitgang
Zoals in veel familiebedrijven het geval is, zijn de meeste medewerkers bij Van de Klundert jarenlang in trouwe dienst, waarbij 35 jaar zeker geen uitzondering is. “Onze kracht is de combinatie van het echte Ambacht wat onze mensen nog beheersen en de hightech machines. Hoe vaak we niet terug horen dat het gemaakte product perfect past of uitstekend is afgewerkt. Zo hebben we delen mogen maken van de brug tussen Cuijk en Mook en die delen paste perfect in de constructie. Het mooie binnen ons bedrijf is dat er genoeg mogelijkheid is om deze ambachten door te geven aan de jongere generatie. Zo is mijn zoon Luc inmiddels werkzaam in een werk-leer traject, samen met nog een jongen van het MBO en leren ze de kneepjes van het vak van de ‘oude’ garde. Ze hebben pas samen een RVS Kanaalstuk compleet gelast en samengesteld. Alleen op die manier kan de jeugd het werk leren, door het in de praktijk ook echt te maken.”

  

 

Software steeds belangrijker
Precies 15 jaar geleden heeft Van de Klundert voor de softwareoplossingen van Widenhorn gekozen. Met PROfirst worden de snijmachines aangestuurd en de plaatvoorraad optimaal bijgehouden. “We hebben destijds meerdere pakketten bekeken en uiteindelijk vanwege de mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid en de service van een familiebedrijf gekozen voor Widenhorn. Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen moment spijt van! Ook bij de ingebruikname van onze nieuwe snijmachines verliep alles vlekkeloos en konden we snel optimaal snijden. Een reden om bij onze nieuwe kantbank ook voor de kantgereedschappen van Widenhorn te kiezen. De prijs was heel scherp en de kwaliteit uitstekend!” Inmiddels draait Van de Klundert ook op de nieuwste versie van RidderIQ. Dit geeft een nog beter overzicht van alle lopende offertes, projecten, werkzaamheden en financiële zaken. Er wordt ook gekeken naar de koppelingsmogelijkheden met PROfirst en de mogelijkheden van Trivest Connect om automatisch materiaal te bestellen. Van de Klundert beschikt daarnaast over een eigen 3D Engineeringsafdeling. “Meestal krijgen we de ontwerpen in 3D aangeleverd en zorgt de engineering dat alles wordt aangepast op ons machinepark. Maar we kunnen ook complete projecten in 3D uitwerken.”

 

 


 

Ondernemen in Corona tijd
We spreken Martin midden in de Coronatijd. “Als je zo’n lange historie hebt, dan ben je niet echt onder de indruk van een crisis. Maar deze is toch wel heel anders dan we ooit hebben meegemaakt. Naast de vele toeleveringswerkzaamheden, vervaardigen we ook grote machines, filtersystemen en leidingwerk. Die grote projecten werden allemaal opgeschoven. Inmiddels begint dat werk wel weer te komen, want het zal toch gemaakt moeten worden. Een deel van onze producten gaan naar het buitenland en dat heeft ook een tijdje stil gelegen. Qua leveringen van materiaal hebben we geen vertragingen gehad, dus we konden zonder problemen blijven produceren. We hebben intern wel alles aangepast volgende de RIVM richtlijnen, zodat iedereen een gezonde werkomgeving heeft. En dat is soms best een uitdaging met producten waar meerdere mensen tegelijk aan werken. Wel moest direct een van onze medewerkers thuis werken met PROfirst en dat heeft Widenhorn ook binnen enkele uren mogelijk gemaakt. Dat soort service is heel belangrijk.”

 

Toekomst
Ondanks de huidige uitdagingen in de markt vanwege Corona ziet Van de Klundert de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben moderne machines met veel mogelijkheden om van klein tot groot met hoge nauwkeurigheid te produceren. Daarnaast hebben we meerdere certificaten zoals ISO 9001 en ISO 3834-2. Daarmee kunnen we ook veel gecertificeerd werk zelf maken. Dat geeft ons meer mogelijkheden voor toekomstige projecten, die we met onze machines en mensen optimaal kunnen invullen!”