Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Laserworx produceert kleine series in plaatwerk efficiënt
met PROfirst CADCAM & Calculatie


Het jonge bedrijf Laserworx is opgericht door twee zeer ervaren plaatwerkers met ruim 30 jaar ervaring, Wim Oostra en Jan Siebe Veenstra. Ze kenden elkaar als klant en wilden samen iets nieuws opzetten. Wim is de man van de techniek en met name de snijtechniek en Jan Siebe is sterk op commercieel en financieel vlak. Daarmee vormen ze een sterke combinatie. Beide hebben een gezamenlijke visie; het rendabel maken van enkelstuks en kleine series in de toelevering, zodat deze techniek ook beschikbaar wordt voor een grotere groep bedrijven. In mei 2015 was het zover en ging Laserworx in Leek van start.

 

 

Direct gestart met nieuwe Trumpf Lasersnijmachine
Laserworx ging produceren met een gloednieuwe Trumpf L3030 6KW lasersnijmachine. “Als je enkelstuks en kleine series rendabel wil maken, dan is de betrouwbaarheid van groot belang,” legt Wim de keuze uit voor de lasersnijmachine. “De machine is heel professioneel en betrouwbaar. Niet alleen vlakke plaat kunnen we op de machine snijden, maar ook buizen. De machine is eenvoudig om te stellen.” Kort daarna werd geïnvesteerd in een Durma AD S 30175 kantbank met Delem besturing. “We willen niet alleen snijden, maar ook een halffabrikaat kunnen afleveren. We kunnen inmiddels in huis steeds meer bewerkingen, zoals ontbramen, tappen, boren en verzinken. De afwerking van onze producten is belangrijk. Niets verlaat hier het pand, zonder dat het netjes is afgewerkt.”

 

 

Van Machinebouw tot Kunstobject

De klantenkring is sinds het begin gegroeid en enorm breed, van bedrijven in attractiebouw en machinebouw tot kunstobjecten en collega metaalbedrijven. Er bleek duidelijk een markt voor de kleine series en enkelstuks. “Onze kracht is flexibiliteit, snelheid en leverbetrouwbaarheid,” vertelt Jan Siebe, die het aanspreekpunt is voor klanten en verantwoordelijk voor het maken van alle offertes. “We zijn zo ingesteld dat als iemand snel iets nodig heeft, dat hij het dezelfde dag nog kan ophalen. En dat geldt niet alleen voor het snijwerk, dat kan zelfs inclusief afbramen en zetwerk. Dat kan doordat we een grote materiaalvoorraad hebben. Dit is overigens wel een stuk efficiënter geworden sinds we met PROfirst werken.” Dat Laserworx niet alleen sterk is in het maken van kleine series bewijst wel een volledig in huis geproduceerd kunstobject wat in Dubai staat. Maar liefst 3.500 aluminium panelen werden gesneden en gezet. “Dit project geeft wel aan wat de mogelijkheden van ons bedrijf zijn. Een prachtig prestige project waar we alle plaatwerkonderdelen voor hebben gemaakt. Inmiddels zijn we zelfs de tweede aan het maken. Doordat onze lasersnijmachine betrouwbaar is, kunnen we de grotere series met een gerust hart ’s avonds en ’s nachts onbemand laten lopen.”

 

Efficiënter werken met slimme software oplossingen

Doordat het klantenbestand groeide en er steeds meer aanvragen kwamen, ontstond de absolute noodzaak om sneller en slimmer te kunnen werken. “Als je snel wilt leveren, moet je ook snel offertes kunnen maken en goed inzicht hebben in de productiecapaciteiten. Dat was er eigenlijk niet. Omdat we met verschillende systemen werkten voor offertes, productie en tekenen. Dit kostte ons enorm veel tijd en was erg omslachtig.” zegt Jan Siebe over de start van de zoektocht naar een goede oplossing. “We hebben verschillende machineonafhankelijke systemen bekeken en hebben uiteindelijk gekozen voor de totaaloplossing van Widenhorn met PROfirst CADCAM en Calculatie gekoppeld aan ons Exact boekhoudsysteem.” Wim vult gelijk de keuze aan, “Ik dacht eerst dat het te mooi was om waar te zijn. PROfirst kon alles wat we wilden en het prijsniveau was ook erg netjes. Offertes maken, productie aansturing, productie planning, tekeningen maken en controleren, machinetijdregistratie en een koppeling naar ons boekhoudpakket allemaal in één gebruiksvriendelijk systeem!”

 

 

Snelle implementatie voor offertes en productoptimalisatie

Na de keuze voor PROfirst werd het systeem in enkele dagen geïmplementeerd, zodat snel accurate offertes konden worden gemaakt in het systeem op basis van allerlei toegezonden bestanden, zoals DXF, DWG, DSTV en zelfs PDF. Jan Siebe maakt hier het meest gebruik van. “Vroeger was ik met een grote offerte soms anderhalve dag bezig. Nu gaat dit binnen een uur. Vroeger waren we met drie man voltijd aan het calculeren, dat kan nu door één persoon gedaan worden. Hierdoor wordt onze scoringskans ook veel groter.” Dit geld ook voor de productiekant vult Wim aan. “PROfirst is overzichtelijk en alles zit in één database. We kunnen offertes die order zijn geworden direct laden en combineren met andere orders van een bepaald materiaal. Juist op die manier kunnen we enkelstuks en kleine series efficiënt produceren en combineren met grotere series. Daarnaast is de materiaalvoorraad altijd inzichtelijk en worden restplaten direct opgeslagen. We kunnen nu een veel kleinere voorraad aanhouden, omdat we exact weten wat er aanwezig is en nooit te veel bestellen. De Powernesting van PROfirst is daarbij ook erg krachtig, zodat we automatisch het meest optimale halen uit iedere plaat.” Voor planning en tijdregistratie wordt gebruik gemaakt van de PROfirst JobVision module. Zodat real-time inzichtelijk is wat de werklast is en welk product wanneer gereed is. Als vervolgens een order gereed is, dan kan door de koppeling met Exact Online alle informatie direct worden ingelezen en met één druk op de knop een factuur worden gegenereerd. Waardoor ook op de administratie dagelijks veel tijd wordt bespaard.

 

 

Service hoog in het vaandel

Een product kan nog zo goed zijn, maar als er een vraag is moet deze wel snel worden opgelost, zeker met de korte levertijden tegenwoordig. Alle medewerkers van Laserworx ervaren de service van Widenhorn als fantastisch. “Als we bellen is er altijd direct iemand die ons kan helpen. Zelfs voor de kleine dingen kan je gewoon bellen en wordt je direct geholpen. Ook wijzigingen in de postprocessor of koppeling worden vrijwel direct gedaan, zodat we geen stilstand hebben,” zegt Wim. Laserworx beschikt over een serviceabonnement, zodat ook de nieuwste versies direct ontvangen worden. Deze brengen continue verbetering op vele vlakken. “Wij konden als een van de eerste PROfirst V10 in praktijk gebruiken. Hiermee kunnen we zelfs CSV bestanden inlezen in offerte stadium, waarbij alle informatie automatisch wordt overgenomen en de DXF automatisch worden ingelezen en gecontroleerd. Zo kan je offertes echt met één klik maken!” Inmiddels gebruikt Laserworx ook het hoogwaardige kantgereedschap op de kantbank en laserlenzen met RFID chip en nozzles voor de lasersnijmachine van Widenhorn. “Met hetzelfde gemak als we een supportvraag stellen, kunnen we onderdelen bestellen, die we dan vaak binnen een dag in huis hebben,” vertelt Chris verantwoordelijk voor de aansturing van de machines. “De prijzen zijn scherp en de kwaliteit goed. Wat wil je nog meer.”

 

Klaar voor de toekomst
Door de kwaliteitsslag die Laserworx met de investering in de totaaloplossing van Widenhorn heeft gemaakt, kan meer geproduceerd worden in minder tijd en met optimaal gebruik van materiaal. Alle processen sluiten op elkaar aan, zodat grote series, kleine series en enkelstuks optimaal kunnen worden gemaakt. Wat klein begonnen is in 2015 is inmiddels uitgegroeid tot een flexibele, vooruitstrevende toeleverancier met bijna 10 man personeel en meer dan alleen snijden en kanten. Laserworx kan nu nog sneller inspringen op de wensen van de klant en ze hiermee op plaatwerkgebied volledig ontzorgen.

 

Meer informatie ?

Wilt u ook meer uit uw machines halen met onze innovatieve software, snijonderdelen en gereedschappen, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden! Neem telefonisch contact met ons op +31-(0)10-8209550.