Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
GPM optimaliseert hun met medische precisie plaatbewerking met behulp van de oplossingen van Widenhorn


Hightech familiebedrijf GPM BV is in 1986 opgericht door Peter Pennings en staat inmiddels sinds enkele jaren onder leiding van zijn zoon Paul. Met ruim 15 medewerkers worden vanuit het moderne pand in Den Bosch niet alleen plaatbewerkingsproducten geproduceerd, maar ook inrichting voor medische instellingen én hoogwaardige medische apparatuur. Dit gebeurd sinds 1990 onder de noemer GPM Medical.

 

De roep van het familiebedrijf

Na zijn opleiding Werktuigbouwkunde is Paul Pennings zijn werkzame leven gestart bij WEMO, specialist in Automatische productielijnen voor Plaatbewerking. Dat bedrijf zit om de hoek bij GPM en is inmiddels een goede klant voor de toelevering. Daar heeft Paul zich in vier jaar opgewerkt van Junior Engineer tot R&D Manager. Die snelle groei toonde al het ondernemende karakter van Paul. "Mijn passie naast de plaatbewerking is het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Bij WEMO heb ik daar veel van kunnen leren en in de praktijk kunnen toepassen." Maar zoals dat in ieder familiebedrijf gaat, komt op een gegeven moment de welbekende roep. In 2016 is Paul gestart in loondienst als bedrijfsleider, om alle facetten van het bedrijf te doorlopen. Van de werkplaats en de fabricage tot de werkvoorbereiding en de administratie, om op die manier een goed beeld van het hele familiebedrijf te krijgen. "Die stap heb ik op gevoel gemaakt, want bij WEMO had ik ook een mooie toekomst. Ik vond dat zo'n mooi familiebedrijf na de eerste generatie door moest gaan. Ik merk dat meer jonge ondernemers in familiebedrijven met dat gevoel spelen en tegen dezelfde dingen aanlopen die ik heb gehad. Via SpartnerS ben ik in contact gekomen met andere jonge ondernemers in de Kenniskring Jonge Ondernemers Ontwikkeling. Daar kreeg ik later ook van een andere jonge ondernemer Bas Leenders van Leenders RVS Industrie de bevestiging dat mijn keuze voor de oplossing van Widenhorn de juiste was!"

 

 

 

 

Meedenken in meer dan alleen of een tekening goed is

In de werkplaats zijn alle machines aanwezig om alles in huis te kunnen maken. Van een Amada CO2 Laser met automatisering en CNC gestuurde kantbanken tot ontbraammachine en meerdere las-, montage- en testopstellingen. GPM is sterk in Prototypebouw, enkel stuks en kleine series, waarbij zoveel mogelijk, zelfs profielen, uit plaat worden gemaakt. "We zijn tenslotte een echt plaatbewerkingsbedrijf. Een veel gehoorde kreet is dat bedrijven meedenken. Dat doen wij ook, maar dan wel wat verder. Een mooi voorbeeld: Laatst kregen we een aanvraag, waarbij een specifiek Aluminium zat dat niet echt goed gelast en gezet kon worden. Dan kunnen we dat wel proberen, maar wij gaan liever met de klant in overleg en bieden alternatieven. Dan komt niemand voor verrassingen te staan. Alles wordt door ons goed bekeken en als een ontwerp goedkoper gemaakt kan worden, zonder dat dit iets af doet aan de kwaliteit, dan geven we dat aan."

 

 

 

 

Vier rijbanen in het productie proces

Paul vertelt enthousiast over hoe het bedrijf de laatste jaren vernieuwd is en verder gestructureerd. "We werken bij GPM met wat wij noemen vier rijbanen. Dat is onze QRM strategie om te zorgen voor korte doorlooptijden, waarbij de kwaliteit hoog is en de spoed omlaag kan. Dit gebeurt zowel door de inzet van onze mensen alsmede door goede planning middels ons ERP pakket ISAH. Daar staan de vier rijbanen ook duidelijk in opgesplitst." De vier rijbanen zijn als volgt te definiëren.

  • Lasersnijden inclusief ontbramen
  • Lasersnijden en meerdere bewerking, zoals kanten, Tappen, Soevereinen
  • Samengesteld product, inclusief lassen en monteren
  • Framebouw met veel gebruik van profielen

 

 

 

Medische producten zorgen voor een hoge standaard
Naast de vier rijbanen ontwikkelt en produceert GPM al zo'n 30 jaar medische inrichting en machines voor met name Mortuaria, Pathalogie, Laboratoria en Cleanrooms. Paul zijn vader Peter legt kort uit hoe dat zo is gekomen. "Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch kwam ooit met de vraag om een afzuigkap te maken voor chemische dampen. Toen we dat met veel succes gedaan hadden, kwamen er steeds meer vragen. Zo hebben we meerdere kleinere apparaatjes gemaakt, voor onder andere het knippen van weefsel en ook logistieke transportsysteem in het ziekenhuis. Vanuit daar komen dan ook vragen van andere medische instellingen. Inmiddels verzorgen we de gehele inrichting van bijvoorbeeld een pathalogie afdeling, van het complete meubilair tot onze eigen hoogwaardige tapsystemen voor chemische vloeistoffen. Alles wordt op maat door ons ingemeten en we hebben hiervoor ook onze eigen service dienst. We zijn als het ware een verlengstuk van de technische dienst van een medische instelling." Doordat de medische wereld hele hoge eisen stelt, is dat binnen GPM de standaard geworden en zo worden ook de andere plaatbewerkingsproducten voor haar klanten gemaakt. In het hele bedrijf is deze hoge kwaliteit doorgevoerd.

 

 

 

 

Werkvoorbereiding & Programmering naar hoger niveau

Veel was afgelopen jaren al geoptimaliseerd, maar bij het maken van offertes, de werkvoorbereiding en aansturing van de lasersnijmachine was nog veel winst te behalen. Paul legt de noodzaak uit om ook hier te optimaliseren. "We kregen steeds meer offerteaanvragen die te lang bleven liggen. Uitslagen maakten we regelmatig nog met de hand, ondanks dat we ook wel een 3D pakket hebben. Maar SolidWorks gebruiken we eigenlijk hoofdzakelijk voor het engineeren van complete producten. En de jongens bij de Laser waren veel te veel tijd kwijt bij het programmeren van de machine." Widenhorn was geen onbekende van GPM, omdat al enige jaren naar tevredenheid de laserlenzen en nozzles voor de Amada geleverd werden. Dit vanwege de zeer gunstige prijs en uitstekende kwaliteit. "We hebben uiteindelijk meerdere pakketten bekeken en na een referentiebezoek bij Polder Staalproducties die zowel ISAH als PROfirst gekoppeld had, hebben we de definitieve keuze voor Widenhorn gemaakt. De keuze heb ik niet enkel gemaakt op basis van de mogelijkheden van de oplossing, maar ook op basis van het goede gevoel en het feit dat Widenhorn een familiebedrijf is met meer dan honderd jaar historie! Dat goede gevoel hebben ze meer dan waargemaakt."

 

 

 

 

Offertes van zowel 2D én 3D bestanden snel gemaakt

De keuze werd gemaakt voor de complete PROfirst CADCAM, Calculatie & 3D STEP oplossing van Widenhorn, die enkele weken later operationeel was. Paul legt de voordelen uit die direct merkbaar waren, "Het probleem was dat offertes veel te lang bleven liggen en er vaak ook verschil was in prijs wie de offerte had gemaakt. Ook uitslagen moesten we veelal met de hand maken en dat kostte ook veel tijd. Je moest soms echt gaan zitten om een offerte goed uit te werken. Ikzelf bespaar met PROfirst voor het maken van offertes alleen al 40% kostbare tijd. En daarbij hebben we dan al gelijk de juiste uitslag voor de werkplaats, mocht de klant bestellen. Je ziet ook doordat wij sneller offertes uitbrengen, we een grotere scoringskans hebben."

 

Van 3,5 uur programmeren naar 20 minuten
De besparing bij de laseroperators die zowel de nestings maken, als de lasersnij- en ontbraammachine bedienen is nog veel groter gebleken. Operator Laurens vertelt over een grote order die ze kort geleden hebben gemaakt. "Laatst hebben we een order gesneden, die mij in de oude situatie meer dan drie uur programmeertijd had gekost. Dat was nu nog maar 20 minuten en dan is het automatisch nog veel beter genest ook!" Nu kan slechts één man zowel de lasersnijmachine programmeren, bedienen, uitrapen en ook nog afbramen. Daarbij is ook de rust die zo belangrijk is in het QRM proces ook duidelijk te zien. Voorheen lag het planningsburo helemaal bezaaid met papier van kleine nestings die gesneden moesten worden. "We kunnen nu heel eenvoudig nestings combineren zonder dat we er over na hoeven te denken. PROfirst laat direct zien wat en wanneer er gemaakt moet worden en waarmee we het kunnen combineren. Dat geeft ons ook een hoop rust!"

 

Toekomst van GPM

Paul ziet de toekomst rooskleuring tegemoet. Niet alleen groeit de omzet, maar door de vele optimaliseringsslagen ontstaat er steeds meer rust en kan met hetzelfde aantal mensen veel meer gedaan worden. Ook bij GPM is goed personeel vinden lastig en worden deze dus zelf opgeleid. "We blijven ook intern verbeteren door regelmatig met elkaar te zitten en te kijken wat er beter kan. Zo halen we nog meer uit onze investering. Want dat de investering in de oplossing van Widenhorn de juiste was, is zeker gebleken. Goed werk levert altijd weer nieuw werk, maar daar liepen we soms in vast. We moesten kiezen voor een extra werkvoorbereider of automatisering. De keuze voor automatisering is de juiste geweest. Niet alleen in de mogelijkheden, maar zeker ook in de ondersteuning van Widenhorn die we krijgen. Want zo'n investering doe je voor de komende tientallen jaren en daar heb ik alle vertrouwen in!" besluit Paul.

 

 

Meer informatie ?

Wilt u ook meer uit uw machines halen met onze innovatieve software, snijonderdelen en gereedschappen, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden! Neem telefonisch contact met ons op +31-(0)10-8209550.