Home Widenhorn Nieuws Gebruikersverhalen Producten Support Aanvraag Vacatures Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Nieuwe plaatbewerkingsmachine, maar wat voor
CADCAM & Calculatie software?


Mei 2016 - De economie zit al weer een tijdje in de lift en dat is ook merkbaar in de metaalindustrie. Het enorme succes van de TechniShow was daar eens te meer een bewijs voor. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun plaatbewerkingsmachines te vervangen, CNC-machines te optimaliseren, computers te updaten of CADCAM systemen onder de loep te nemen. Iedere verandering in de productie brengt direct nieuwe kansen en mogelijkheden met zich mee om meer uit de machines, materiaal en mensen te halen. Zodat nog productiever en concurrerender gewerkt kan worden. In dit artikel proberen wij aan te geven wat het belang is van CADCAM software bij de aanschaf van een nieuwe CNC-(plaatbewerkings)machine.

 

Nieuwe plaatbewerkingsmachine, maar met wat voor software aansturen?

Als een nieuwe plaatbewerkingsmachine wordt aangeschaft, dan is de software regelmatig niet echt een aandachtspunt. Terwijl de software wel grotendeels het succes van de machine bepaald. Veelal kiezen bedrijven er veiligheidshalve voor om de machinespecifieke CAM-software van de machineleverancier bij de machine te nemen. Dit is ergens ook wel een begrijpelijke keuze, want met een investering van soms tonnen wil een bedrijf geen risico nemen. Maar dat is niet altijd de beste keuze, zeker niet als u niet afhankelijk wilt zijn van één machineleverancier en meerdere machinefabrikaten in uw productieomgeving heeft staan. Onafhankelijke CADCAM leveranciers, zoals Widenhorn, zijn gespecialiseerd op software en hebben kennis van veel meer verschillende machinefabrikaten. Hierdoor zijn functionaliteiten beschikbaar in de CADCAM software die veel verder gaan en nestingtechnologieën die wel meer uit materiaal moeten halen om machinespecifieke software op den duur te vervangen. Als u voor de aanschaf bij de machineleverancier aangeeft dat u met andere software wilt werken, is dat vaak ook geen probleem, mits dit een gerenomeerde CADCAM leverancier is.

 

 

Belangrijke vragen bij uw CADCAM onderzoek

Als u de overweging maakt om een nieuwe machine aan te schaffen, dan loont het altijd de moeite om ook de software goed te bekijken. Belangrijk hierbij zijn zeker om voor uzelf de volgende vragen te beantwoorden en te onderzoeken of het CAM systeem hier goed op aansluit:

  • Welke CAD formaten en versies krijgt u van uw klanten toegestuurd? Alleen DXF of ook DWG, DSTV, STEP, PDF, EPS, etc.
  • Hoe wilt u accurate calculaties/offertes voor de machine(s) gaan maken?
  • Wilt u ook andere (fabrikaten) CNC-machines aansturen?
  • Wilt u uw CAM systeem koppelen met bijvoorbeeld een ERP systeem en is hier ervaring mee?
  • Draait het CAM systeem op de meest moderne besturingssystemen en platformen?
  • Wordt de postprocessor door het bedrijf zelf intern geschreven, zodat u bij eventuele wijzigingen uw machine niet stilstaat?
  • Zijn er Nederlandstalige handleidingen en cursussen?
  • Is er Nederlandstalige ondersteuning telefonisch bereikbaar op werkdagen? Een pakket kan nog zo goed zijn, maar zonder goede ondersteuning is het beste pakket waardeloos.

Machine- en Materiaaloptimalisatie

Bovenstaande vragen zijn slechts een aantal basis vragen die u kunnen helpen in uw zoektocht naar het voor u juiste CADCAM systeem. In tweede instantie zijn uw manier van werken en uw producten van groot belang. Zeker voor het aansturen van snijmachines, ponsnibbel- en combinatiemachines is de nestingtechnologie van de CADCAM software van groot belang. Vaak wordt gedacht dat dit alleen voordeel biedt bij grote series, maar juist bij enkelstuks en kleine series is een gebruiksvriendelijke en krachtige nestingtechnologie van groot belang. Interactiviteit is hierbij belangrijk, want hoe goed nestingtechnologieën ook zijn er zijn altijd situaties die u wellicht zelf wilt beïnvloeden. De automatische nesting van een CADCAM systeem kunt u eenvoudig testen door een representatieve productieorder te selecteren en deze automatisch door de verschillende systemen te laten nesten. Nestings maakt u dagelijks en materiaalprijzen stijgen, dus een goede nestingtechnologie is essentieel om concurrend te kunnen werken. Het is tevens belangrijk om te bekijken of de nestingtechnologie rekening houdt met bijvoorbeeld gemeenschappelijke snijlijn, meerdere snijkoppen, snijbed (zodat product niet kiepen) en afleverdata. Zodat de machine optimaal wordt ingezet.