Home Widenhorn Nieuws Gebruikersverhalen Producten Support Aanvraag Vacatures Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Hogendoorn Metaalbewerking optimaliseert alle CNC-machines met software en service van Widenhorn


Als boerenzoon begon Arjan Hogendoorn op jonge leeftijd in de schuur van zijn ouders met het klussen aan brommers en het maken van sierhekken, trappen en klein constructiewerk. Dit deed hij eerst als hobby, maar door het toenemende succes is hij in 2002 zijn eigen bedrijf gestart, wat inmiddels is uitgegroeid tot een compleet Plaatwerk- en Constructiebedrijf met 13 man personeel. “Ik heb de LTS gevolgd, maar daar kon ik eigenlijk niets leren, omdat ik alles al deed bij mijn ouders in de schuur,” vertelt Arjan Hogendoorn. ”Ik ben daarna eerst gaan werken bij een staalbouw bedrijf. Begonnen met het simpele werk en al snel mocht ik zelfstandig werken op montage klussen. Daar heb ik veel van opgestoken, maar ik wilde meer.” Die ondernemersmentaliteit zit in de familie, want Arjan heeft een aantal broers met een eigen bedrijf.

 

 

Via een klein bedrijfspand in Gouda waar hij met drie man werkte en de beschikking had over een conventionele zaag, knipschaar en boor, heeft hij het bedrijf gebracht naar de huidige locatie in Montfoort met een diversiteit aan computergestuurde machines. “Ik wil graag nog een stap maken naar een nieuwe grotere locatie, omdat we hier nu soms tegen beperkingen aanlopen,” vervolgt Arjan. “Ik heb een poedercoat lijn aangeschaft, maar daar heb ik hier gewoonweg geen plek voor en gelukkig blijft het werk toenemen. We zijn groot geworden met stalen kozijnen en spiltrappen, maar inmiddels zijn we veel breder geworden op het gebied van metaalbewerking, mede door de machines die we de laatste jaren hebben aangeschaft.” Dat blijkt ook wel uit het project wat Hogendoorn begin 2016 heeft afgeleverd, een enorme afzuiginstallatie, compleet in huis gemaakt en op locatie gemonteerd.

 

 

Van conventionele machines naar een modern machinepark
Arjan bemoeit zich niet met de programmering van de machines, dit is geheel in handen van Bram de Koning. Hij is op jonge leeftijd begonnen als zaterdag- en vakantiehulp en inmiddels de draaiende kracht achter de engineering en de CNC-machines. De afgelopen jaren zijn alle conventionele machines stuk voor stuk vervangen. Dat begon met een Safan GHT Laser, vervolgens kwam een Amada Aries 222 voor de (trap)onderdelen met heel veel gaten en als laatste is er in 2014 een Durma Kantbank met Delem besturing bij gekomen. Bram vertelt over de machines: “Doordat het werk steeds meer toenam en complexer werd, bracht dat ook andere eisen aan ons machinepark met zich mee. Ik moet alleen de CNC-machines aan de gang houden en 3D CAD tekenen. Naast goede machines moet ik daarvoor de beschikking hebben over goede software die goed met elkaar communiceert, zodat ik geen tijd verlies. Anders zou ik dat nooit redden alleen!”

 

 

Krachtige software voor efficiënte plaatbewerking
Het eerste contact met Widenhorn werd gelegd begin 2014, toen bij de aanschaf van de ponsnibbelmachine geen software aanwezig was. “We hebben toen gekeken naar de CADCAM mogelijkheden voor de Amada Aries”, legt Arjan de keuze uit. “Widenhorn had hiervoor de Nederlandstalige JETCAM Expert Lite module. Dit bleek direct de beste oplossing voor ons, zeker gezien de prijs/kwaliteitsverhouding. Daarnaast heeft Widenhorn ook de DNC communicatie in orde gemaakt voor de machine met Seiki.” Later dat jaar toen de Durma kantbank in gebruik werd genomen, was er de behoefte om vanuit hun HiCAD® 3D tekensysteem snel en efficiënt de kantbank te programmeren. Mede vanwege de samenwerking tussen Tuwi, leverancier van Durma, en Widenhorn is na een demonstratie gekozen voor AutoPOL BendSIM. Bram was al na één dag cursus direct aan de gang met de software. “AutoPOL is een krachtig programma, maar het was echt eenvoudig te leren. Samen met de medewerker van Widenhorn hebben we een aantal proefbuigingen gemaakt, zodat de buigverliezen helemaal correct zijn. Nu kan ik de ontwerpen die ik in 3D maak, direct in AutoPOL openen en de kantbank automatisch programmeren. Dit scheelt mij niet alleen veel programmeertijd, maar ook enorm veel tijd aan de machine zelf.” De laatste bottleneck qua software was de lasersnijmachine. Deze was geleverd met een verouderd systeem en was toe aan een echt goed snijpakket. Hiervoor werd eind 2015 PROfirst CADCAM bij Widenhorn aangeschaft.

 

 

Lasersnijmachine draait optimaal met PROfirst CADCAM  

De keuze voor de snijsoftware is voornamelijk door Bram gemaakt. “De doorslaggevende factor was de ondersteuning van Widenhorn. De software die ze leveren is gewoon erg goed, en daarbij is de service op een heel hoog niveau. Als er een keer iets is, wordt ik direct geholpen en ze gaan niet weg voor alles optimaal werkt.” Dit was vooral belangrijk vanwege het feit dat er weinig gegevens beschikbaar zijn van de Safan GHT. De postprocessorontwikkeling kost dan gewoon wat meer tijd en de machine moet daardoor niet stil komen te staan. Een snelle reactie op vragen is dus een vereiste vind Bram. “Als ik nog ergens tegenaan loop, dan wordt dit direct in de postprocessor aangepast. Meestal wordt dit gedaan via TeamViewer, zodat ik niet stilsta en direct door kan. De kennis van postprocessors is bij Widenhorn goed aanwezig.” PROfirst biedt Hogendoorn Metaalbewerking veel voordelen, die al direct na installatie merkbaar waren. “Eigenlijk ben ik best positief verrast door het gebruikersgemak en de vele handige functionaliteiten die tijdbesparing tot gevolg hebben. Zoals gezegd was de support voor mij het belangrijkste, maar de software biedt zoveel voordelen. Zo hoef ik niet meer na te denken wat voor producten ik moet maken en welke materialen er beschikbaar zijn. Als het in de database staat, dan combineert PROfirst dit automatisch. Zelfs restplaten heb ik inzichtelijk, zonder dat ik hoef te zoeken of ze handmatig aan te maken. Doordat ik zoveel mogelijk producten uit het materiaal wil halen, gebruik ik ook veel gemeenschappelijke snijlijnen. Dat was voorheen een heel werk. Met PROfirst gaat dit zoveel sneller en hoef ik handmatig niets aan te passen. Op die manier kunnen wij toch concurrerend snijden en hoge kwaliteit leveren!”